LOCTITE-rakenneliimat

Maailman ensimmäinen kauttaaltaan liimattu asuntovaunu on vahva, kevyt ja kuiva

Henkel ja Elddis kehittivät yhdessä mullistavan prosessin

Isossa-Britanniassa toimiva asuntovaunuyhtiö Elddis muutti valmistusmenetelmiään rajusti korvaamalla mekaaniset kiinnikkeet kauttaaltaan liimatuilla rakenteilla. Asuntovaunusta jää pois noin 800 ruuvia, ja niiden tilalle tuli liimoja rakenteiden ja ulkopintojen liittämiseen. Lopputulos oli mullistava: kuori on nyt lujempi, kevyempi ja kuivempi kuin koskaan ennen.

Kevyt ja paljon muuta

Viime vuosien varrella Elddis on pyrkinyt keventämään asuntovaunujaan. Siten asiakkaat voivat käyttää kevyempää vetoautoa ja lisätä varusteita painorajoja ylittämättä. Toinen suunnittelutavoite oli vuotojen poistaminen. Elddisin lopullinen tavoite oli kuitenkin vapaus suunnitella minkä tahansa kokoisia ja muotoisia tuotteita ilman rakennustekniikan asettamia rajoituksia.

Elddisillä oli perehdytty eri vaihtoehtoihin ja päädytty siihen, että liimat ovat houkuttelevin vaihtoehto nykyisten materiaalien kanssa. Henkelin kokemus ilmailu- ja autoteollisuuden rakenneliimauksessa vahvisti tämän tavan toimivuuden, ja yhtiö oli innokas käyttämään teknologiaansa myös vapaa-ajan markkinoilla. Yhdessä Henkel ja Elddis käynnistivät kolme vuotta kestäneen kehitysprosessin, jonka aikana luotiin maailman ensimmäinen kauttaaltaan liimattu asuntovaunu.
Saumojen hitsaamista liimalla

LOCTITE UK 1366 -liimaa suositeltiin, koska se kestää epätasaisilla teillä syntyvää tärinää. Aluksi asuntovaunun paneelit kiinnitettiin puskuliitoksilla LOCTITE UK 1366 -liimalla ja ankara testaus todisti liitosten lujuuden. Seuraavaksi kaikille kiinnityspinnoille lisättiin kiilaliitos, jolloin liimausalue kasvoi 63 %.
Näin toteutettu liimaliitos on yli 10 kertaa alkuperäistä lujempi. Köykäiset paneelit ovat nyt niin jäykkiä rakennekomponentteja, että monia alkuperäisistä puurunkorakenteista on voitu jättää pois, mikä säästää vielä lisää painoa.43 500 testikilometriä

Seuraava vaihe oli testata liimattua asuntovaunua maanteillä. Täysin lastattu ajoneuvo läpäisi 43 500 km:n testin, joka täyttää helposti asuntovaunujen päästandardin "BS EN1645 Part 1" ehdot.
Sen jälkeen liimarakenne pantiin kokeisiin, jotka jäljittelevät vuoden sadekertymää, ja altistettiin äärilämpötiloille -40 °C ja +50 °C. Vaikka vettä ei silmin nähden vuotanut mistään, Elddisin insinöörit purkivat rakenteet kokonaan pystyäkseen varmistamaan, että kaikki osat olivat kuivia eikä mikään liitos ollut pettänyt. Sen ansiosta Elddis pystyy nyt tarjoamaan asuntovaunun kuorelle 10 vuoden takuun.

Henkelin kehitysinsinöörit antavat jokaiselle asiakkaalle parasta mahdollista tukea valittaessa oikeaa rakenneliimaa eri materiaaleille. Ota meihin yhteyttä – autamme ilman muuta.

Media ja lataukset